- To ważne w sytuacji, gdy liczba zakażeń COVID-19 w Polsce wzrasta. Koronawirus występuje także w sektorze rolno-spożywczym, w szczególności w zakładach przetwórczych oraz gospodarstwach rolnych zatrudniających pracowników z zagranicy! - zaznacza minister.
Dotyczą one zatrudniania w gospodarstwach pracowników z innych krajów, możliwości pracy połączonej z kwarantanną na terenie gospodarstwa, a także zasad prowadzenia produkcji w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego.
Jak zauważa szef MRiRW do ministerstwa docierają jednak informacje, że niektórzy lekceważą zasady bezpieczeństwa. - Niektóre zakłady przetwórcze nie respektują zasad organizacji pracy, która minimalizowałyby możliwość przenoszenia wirusa między pracownikami. Także w gospodarstwach rolnych kontrole przeprowadzane przez policję i inspekcję sanitarną wskazują na poważne niedociągnięcia.
Wśród nich znajdują się: nielegalne zatrudnianie pracowników, nieprzestrzeganie zasady, że mogą przebywać oni w okresie kwarantanny wyłącznie na terenie gospodarstwa (z zachowaniem możliwości docierania do wszystkich pól będących składnikami gospodarstwa), kontaktowanie się przez pracowników z okolicznymi mieszkańcami, ale także złe warunki bytowe zatrudnionych osób. Takie praktyki nie mogą mieć miejsca – podkreśla Ardanowski.
Minister rolnictwa apeluje o rozwagę i odpowiedzialność, a także przypomina, że niewypełnianie nałożonych przepisów sanitarnych podlega karze!
Polskie rolnictwo - tak ważne dla całego społeczeństwa i z takim trudem walczące o pozytywny wizerunek w oczach świata - nie może być narażane na szwank przez niedbalstwo części uczestników łańcucha żywnościowego - zaznacza na zakończenie minister.
{crossposting}