Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski przebywał w Rzymie, gdzie uczestniczył w 43. Sesji Rady Zarządzającej Międzynarodowego Funduszu Rozwoju Rolnictwa IFAD oraz spotkał się z Prezydentem IFAD i Dyrektorem Generalnym FAO, a także z minister polityki rolnej, żywnościowej, leśnictwa i turystyki Włoch.

W swoim wystąpieniu inauguracyjnym minister wskazywał, że jednym z podstawowych problemów jest zapewnienie ludzkości świata bezpieczeństwa żywnościowego. 

– Jest wielkim dramatem, że liczba osób niedożywionych zbliża się do miliarda i co roku rośnie. Matka Ziemia jest  w stanie jeszcze przez wiele, wiele pokoleń wyżywić swoich mieszkańców, ale to wymaga skoordynowanej współpracy – stwierdził minister Jan Krzysztof Ardanowski.

– Między innymi musimy postawić na rozwój rolnictwa zasobooszczędnego, na lokalne systemy żywieniowe, na rozwój badań naukowych, zwalczanie chorób zwierząt i roślin – dodał minister.

Szef polskiej delegacji zwrócił również uwagę na problem marnowania żywności.

– Również bardzo mocno musimy dbać o to, by nie marnować żywności. Marnowanie żywności, marnowanie pracy rolnika i zasobów ziemi przy miliardach głodujących ludzi jest po prostu niemoralne, jest grzechem wobec Boga Stwórcy. Polska jako liczący się kraj rolniczy, kraj niewolny od problemów, również problemów klimatycznych, czuje swoją odpowiedzialność za wyżywienie ludzkości i ziemi, czuje odpowiedzialność za swoich braci i swoje siostry na innych kontynentach – podkreślił minister Ardanowski.

W przesłaniu skierowanym do uczestników debaty dotyczącej zrównoważonych systemów żywnościowych, minister rozwinął tezy związane z marnotrawstwem żywności.

– Szczególnie wyrazistego wymiaru w dobie panującego wciąż na świecie głodu i niedożywienia nabiera poszanowanie żywności. Marnowanie żywności ma negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne – zwrócił uwagę minister.

– Produkt spożywczy to produkcja, opakowanie, transport, energia i emisja odpadów przemysłowych. Wyrzucona żywność to zmarnowane ogromne ilości wody i energii zużytej do jej produkcji, transportu, przechowywania i przygotowania. Marnowanie żywności wpływa negatywnie na środowisko. 8% emisji gazów cieplarnianych podgrzewa naszą planetę z powodu naszego marnotrawstwa, a na 30% światowej powierzchni upraw produkuje się jedzenie, które i tak jest marnowane. Jednocześnie do wyprodukowania tego zmarnowanego pożywienia zużywa się 25% wody niezbędnej dla całego rolnictwa – zaznaczył Ardanowski.

Jednocześnie szef polskiej delegacji zwrócił uwagę na konieczność poszanowania kultury i tradycji w ramach świadczonej pomocy rozwojowej i humanitarnej.

– W imieniu Polski, kraju, który bardzo mocno jest związany z poszanowaniem wolności i demokracji, pragnę zwrócić uwagę, że jakakolwiek pomoc oferowana krajom dotkniętym ubóstwem nie może być uzależniona od przyjmowania jakiejkolwiek ideologii. Zmuszanie krajów afrykańskich do ideologii gender, aborcji, sterylizacji czy eutanazji i uzależnienie od przyjęcia tych niemieszczących się w tamtejszej tradycji chorych i nieakceptowanych zachowań musi spotkać się ze zdecydowanym sprzeciwem – powiedział minister.

{crossposting}