Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podczas panelu „Digitalizacja rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich” zorganizowanego z okazji Dnia Cyfryzacji w Brukseli, zwrócił uwagę, że wszechobecnie wkraczająca już dziś cyfryzacja nie może być celem samym w sobie lecz ma służyć ludziom w lepszym, bardziej racjonalnym wykorzystaniu zasobów.

Rośnie produktywność, ale też musimy ciągle pamiętać o tym, jak wielka jest skala głodu na świecie i ile osób umiera z tego powodu – podkreślił.

Minister Ardanowski przedstawił także podejmowane w Polsce prace związane z cyfryzacją zwracając uwagę, że może ona być szansą na sprawne zarządzanie rolnictwem.

Poinformował o wdrożeniu e-wniosku w obszarze płatności bezpośrednich, co jest szczególnie ważne biorąc pod uwagę 1,3 mln gospodarstw rolnych w naszym kraju, które wnioskują o pomoc oraz o wykorzystaniu Internetu do zgłaszania przemieszczeń zwierząt. Podkreślił, że Polska szuka także nowych możliwości, np. w formie rolnictwa precyzyjnego.

Minister zwrócił także uwagę na wyzwanie, jakim stają się coraz częściej występujące klęski żywiołowe. W czasie zeszłorocznej suszy, która dotknęła m.in. Polskę, rolnicy otrzymali bardzo dużą pomoc finansową. Wymagało to oszacowania strat.

– Trwają prace nad wykorzystaniem technologii satelitarnych do zobiektywizowania tego procesu. Staramy się także wykorzystać techniki cyfrowe do uwiarygadniana żywności najwyższej jakości, gdyż chcemy konkurować nie ilością żywności, ale jej jakością. Wdrażamy program znakowania wołowiny z wykorzystaniem technologii blockchain. Staramy się, aby wdrażane działania były dla rolników zrozumiałe i przynosiły im korzyści – podkreślił minister.

W przyszłości problemem dla wszystkich może być brak siły roboczej. Znalezienie alternatywy jest szczególnie ważne dla kraju takiego jak Polska, która produkuje m.in. dużo owoców miękkich.

Skala wyzwań w rolnictwie jest ogromna, niektórych z nich nie umiemy jeszcze dziś nazwać. Techniki cyfrowe mogą pomóc rozwiązać wiele problemów – powiedział minister i dodał, że technologie cyfrowe, rolnictwo precyzyjne i inne innowacje z pewnością mogą przyczyniać się do zwiększenia efektywnej produkcji żywności z zachowaniem jej zrównoważonego charakteru.