Położenie geograficzne i status Mazowsza spowodowały, że ten region stał się właściwie kolebką polskiej kuchni.
- Główna cecha turystyki kulinarnej na mazowszu to różnorodność. Oprócz tych rdzennych potraw, zawiera w sobie także znane z innych regionów Polski, chociażby kurpiowskiego, czy podlaskiego. Dobrym przykładem są fafernuchy, czyli kurpiowskie ciasteczka. Niezależnie od okresu historycznego Mazowsze było w centrum zainteresowania, to tutaj spływały różne kultury i tradycje tworząc ciekawą mieszankę - mówi Izabela Stelmańska z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego.
W ostatnich latach powstało wiele miejsc i wydarzeń, gdzie można skosztować tradycyjne dania z Mazowsza.
- Na Mazowszu jest mnóstwo inicjatyw kulinarnych. Warto wymienić chociażby Mazowiecką Michę Szlachecką. Powstała oddolnie przez osoby zainteresowane czasami szlacheckimi. Do tego szlaku należy między innymi Dwór Mościbrody. Tam potrawy są robione z rzeczy znalezionych i wyprodukowanych w okolicy, w myśl tradycyjnej zasady - opowiada Stelmańska.
- Co roku na zamku w Liwie odbywa się festiwal Smaków. Co prawda jest związany z Szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego, ale tam także można skosztować mnóstwo potraw z Mazowsza. Z kolei w Muzeum Wsi Mazowieckiej oprócz poznania kulinariów można przekonać się jak żyli ludzie na mazowieckiej wsi na przełomie XIX i XX wieku, łącznie z przykładami architektury charakterystycznej dla tamtych czasów - dodaje.