sobota, maj 01, 2021 Gospodarka
W pierwszym kwartale tego roku firmy w specjalnych strefach ekonomicznych zarządzanych przez ARP SA zadeklarowały inwestycje o wartości 504,6 mln zł. To prawie 2,5-krotnie więcej niż w tym samym kwartale ubiegłego roku.
piątek, kwiecień 30, 2021 Gospodarka
Wyzwania w zakresie adaptacji do zmian klimatu, w szczególności w kontekście zarządzania wodą, były głównym tematem wideokonferencji ministrów środowiska Unii Europejskiej w ramach portugalskiej prezydencji UE.
piątek, kwiecień 30, 2021 Gospodarka
Transformacja cyfrowa staje się głównym motorem innowacji i zmian większości sektorów gospodarki. Polska może stać się jednym z krajów przodujących w tworzeniu i wdrażaniu technologii cyfrowych.
środa, kwiecień 28, 2021 Gospodarka
W nowej fabryce chińskiej firmy Tuopu wytwarzane będą podzespoły do samochodów elektrycznych. Łączne nakłady na inwestycję sięgną 30 mln euro. W poznańskim zakładzie inwestor planuje zatrudnić 450 osób. W wejściu na nasz rynek wspiera go Polska Agencja...
środa, kwiecień 28, 2021 Gospodarka
- Wielkim moim dążeniem z jednej strony jest, by jak najszybciej umożliwić Państwu funkcjonowanie, ale z drugiej strony doskonale rozumiem, że musimy zrobić to w sposób jak najbardziej mądry - mówił prezydent podczas spotkania z przedstawicielami branż...
wtorek, kwiecień 27, 2021 Gospodarka
Wiceminister finansów, funduszy i polityki regionalnej Waldemar Buda wziął udział w II posiedzeniu Konwentu Marszałków Województw RP. Spotkanie dotyczyło stanu prac nad Umową Partnerstwa (UP) oraz projektów programów krajowych na lata 2021-2027.
wtorek, kwiecień 27, 2021 Jerzy Wysocki
Na piłkarskich Mistrzostwach Europy naszym grupowym rywalem będzie Hiszpania. Z Hiszpanią rywalizujemy już od lat, także na pozasportowym boisku. Chociażby w sferze praw dzikich lokatorów i uporczywego nękania prawowitych właścicieli nieruchomości.
poniedziałek, kwiecień 26, 2021 Maciej Pawlak
Sławna anegdota o tym, jak Polak pisał rozprawę „słoń a sprawa polska” ponoć nie jest oryginalna, a stanowi przeróbkę wcześniej kursującego żartu o Duńczykach.
sobota, kwiecień 24, 2021 Gospodarka
Ogłoszone w tym tygodniu dane GUS o branży budowy mieszkań dotyczące I kwartału napawają optymizmem. Okazało się bowiem, że w stosunku do I kwartału 2020 r., (w którym przez wszystkie cztery kwartały wybudowano ich rekordowe 222 tysiące) oddano do użytku...
piątek, kwiecień 23, 2021 Gospodarka
Misją Banku Gospodarstwa Krajowego, która w okresie kryzysu nabrała szczególnego znaczenia, jest wspieranie rozwoju społeczno-gospodarczego całego kraju.
czwartek, kwiecień 22, 2021 Gospodarka
Przygotowujemy szereg rozwiązań na czas postpandemiczny. Pracujemy nad Nową Polityką Przemysłową, strategią produktywności i nową polityką eksportową czy też nad długofalowym wsparciem dla branży turystycznej - powiedział wicepremier Jarosław Gowin na...
środa, kwiecień 21, 2021 Społeczeństwo
Dzisiaj Polska po raz kolejny wypełnia powinność wobec ludzi dotkniętych kryzysem humanitarnym - dzielimy się tym, czym możemy z krajem będącym w trudnej sytuacji w związku z następstwami konfliktu o Górski Karabach.
środa, kwiecień 21, 2021 Gospodarka
Unijny Instrument na rzecz Odbudowy i Zwiększania Odporności, nowy system zasobów własnych UE, budżety państw UE, w tym Grupy Wyszehradzkiej (V4) po pandemii - to główne tematy spotkania online ministrów finansów Grupy V4.
wtorek, kwiecień 20, 2021 Krzysztof Przybył
Trzydzieści lat z okładem ma polski wolny rynek i tyle też mniej więcej trwają dwie ważne, acz cały czas nierozstrzygnięte dyskusje. Pierwsza dotyczy skutecznego sposobu promowania polskich marek i Marki Polski w sojuszu państwa z przedsiębiorcami.
poniedziałek, kwiecień 19, 2021 Energetyka
Rozwój oraz funkcjonowanie polskiej energetyki wiatrowej były głównymi tematami Forum590, w którym wziął udział wiceminister klimatu i środowiska, Pełnomocnik Rządu ds. Odnawialnych Źródeł Energii Ireneusz Zyska.
poniedziałek, kwiecień 19, 2021 Kultura
Aby zapewnić komfort przygotowującym się do nich sportowcom, polski rząd, na wniosek ministra kultury, dziedzictwa narodowego i sportu, podjął decyzję o szczepieniach całej ekipy olimpijskiej, ale także reprezentacji Polski w piłce nożnej, która będzie...
sobota, kwiecień 17, 2021 Gospodarka
Polska implementacja unijnych rozwiązań zawarta w pakiecie e-commerce, została dziś przyjęta przez Radę Ministrów. Celem pakietu jest uszczelnienie VAT w sektorze handlu elektronicznego i importu tzw. małych przesyłek do UE.
piątek, kwiecień 16, 2021 Gospodarka
18 Dywizja Zmechanizowana rośnie w siłę. Bardzo się cieszę i gratuluję dowódcy Dywizji Panu gen. dyw. J. Gromadzińskiemu, ale także wszystkim żołnierzom, że ta jednostka, ten związek taktyczny rośnie w siłę.
czwartek, kwiecień 15, 2021 Bezpieczeństwo
Minister spraw zagranicznych RP, prof. Zbigniew Rau, złożył roboczą wizytę w Kijowie.
środa, kwiecień 14, 2021 Gospodarka
Wchodzące w życie 10 kwietnia br. rozporządzenie jest kolejnym krokiem do zapewnienia gospodarstwom domowym, przedsiębiorcom i strategicznym instytucjom bezpiecznych dostaw gazu ziemnego.
wtorek, kwiecień 13, 2021 Felietony
Krajowy Plan Odbudowy jest podstawą do skorzystania z Instrumentu Odbudowy i Zwiększenia Odporności. Wartość Instrumentu to 750 mld euro. Z tej puli Polska będzie miała do dyspozycji około 58 mld euro na dotacje i pożyczki.
poniedziałek, kwiecień 12, 2021 Gospodarka
Tauron Nowe Technologie rozbudowuje bazę firm, z którymi podejmie współpracę w zakresie budowy instalacji fotowoltaicznych. Spółka będzie wydawała podmiotom z branży PV specjalne certyfikaty.
niedziela, kwiecień 11, 2021 Bezpieczeństwo
O sytuacji epidemicznej oraz dalszej strategii działań państwa w walce z COVID-19 rozmawiano podczas posiedzenia Rady Gabinetowej pod przewodnictwem Prezydenta Andrzeja Dudy.
sobota, kwiecień 10, 2021 Gospodarka
Podczas konferencji prasowej w Olsztynie wicepremier Jarosław Gowin oznajmił, że podczas następnych obrad Rady Ministrów zawnioskuje o specjalne wsparcie dla gmin Warmii i Mazur. Samorządy regionu miałyby wykorzystać pomoc na niwelowanie skutków pandemii...
środa, kwiecień 07, 2021 Gospodarka
W czasie pandemii PARP odnotowała ogromne zainteresowanie firm konkursem unijnym. Przedsiębiorcy złożyli 825 wniosków o dofinansowanie w konkursie „Design dla przedsiębiorców – Dostępność Plus”.
wtorek, kwiecień 06, 2021 Felietony
- W tym czasie wydarzyło się bardzo wiele, życie wielu rodzin naprawdę zmieniło się na lepsze. Ostatnie lata udowodniły, że inwestycja w rodzinę opłaca się wszystkim. Udowodniliśmy, że „niemożliwe” jest możliwe - mówi minister rodziny i polityki...
wtorek, kwiecień 06, 2021 Gospodarka
Choć nikt nie lubi, gdy towary czy usługi drożeją, zjawisko inflacji jest w praktyce cechą immanentną procesów gospodarczych we wszystkich krajach świata. Rzecz w tym, by utrzymać jej poziom w ryzach.
poniedziałek, kwiecień 05, 2021 Krzysztof Przybył
Wydawało się, że zeszłoroczna Wielkanoc była jedyna w swoim rodzaju – i to nie w pozytywnym znaczeniu. Rok minął, a jakby nic się nie zmieniło. Cierpliwości mamy coraz mniej, ale nadzieja nie słabnie.
piątek, kwiecień 02, 2021 Felietony
Zwolnienie ze składki ZUS, świadczenie postojowe, dotacja dla mikro i małych firm oraz dopłata do wynagrodzeń pracowników - to rządowa pomoc na kolejne miesiące, która trafi do przedsiębiorców objętych obecnie obostrzeniami.
czwartek, kwiecień 01, 2021 Energetyka
Sprawiedliwość, inkluzywność i zaangażowanie społeczeństw w proces transformacji energetycznej to główny temat panelu dyskusyjnego „Ensuring People Centred Transitions” podczas IEA-COP26 Net Zero Summit.

Kurier365 opinie

Wiele jest miejsc wymiany opinii w internecie. Na portalu opinie.kurier365.pl znajdziecie stanowiska ludzi z przeciwnych stron politycznych i społecznych. Opinie pracodawców i pracowników. Każdy może tu wnieść swój wkład.

Prosty sposób rejestracji
Wystarczy wysłać do nas zgłoszenie na maila: [email protected] a my wykonamy resztę.
Elastycznie
Możesz pisać na Opiniach bezpośrednio, bądź przysyłać nam teksty na dedykowanego maila.
Szybko
Jeśli nie umieszczasz tekstu osobiście, my zrobimy to w ciągu kilku godzin.
Pomagamy
W razie trudności dzwonisz pod dedykowany numer.
Nie martw się nie przysyłamy żadnej niechcianej korespondencji, jedynie zamówione blogi.
Gospodarka
Społeczeństwo
Kultura
Prawo